Elche

Elche
Elche en El Palmeral
Elche (Elx) ligt ongeveer 23 kilometer landinwaarts van Alicante. Elche is bekend om drie dingen: de palmbossen (El Palmeral), een Middeleeuws toneelstuk (Misteri d’Elx) en de buste ‘Dama de Elche’.

Grote palmentuin die in Elche ligt
Elche palmentuin

Ca. 2 kilometer ten zuiden van de huidige stad ligt l’Alcudia: het voormalige Elche. In de tijd van de Moren is de stad verplaatst en omgeven door palmbomen. Deze oase is in 2000 tot Werelderfgoed verklaard en de palmbomen mogen niet worden gekapt.

L’Alcudia is een archeologische vindplaats van o.a. het borstbeeld van de dame van Elche (Dama de Elche). Het kunstwerk heeft aan de achterkant een ovale opening naar het holle interieur van het beeld. Recente studies hebben uitgewezen dat dit beeld als bewaarplaats voor een urn diende. Het originele beeld uit de 4e eeuw voor Christus staat in het Archeologisch Museum in Madrid, in el Huerto del Cura staat een replica.

El Palmeral
El Palmeral is in de tijd van de Moren, zoals de Arabische heersers gewoonlijk worden genoemd, aangelegd. Het is het grootste palmenbos van Europa en diende als een oase voor de droogte. El Palmeral heeft een eeuwenoud irrigatiesysteem dat nog steeds functioneert.

De inwoners hebben de landbouwtechnieken uit het oosten en de Sahara naar Europa overgebracht voor de dadelteelt met als gevolg dat er nu duizenden bomen staan, sommige meer dan 300 jaar oud.

Mooie palmboom in de palmentuin
vijfvinger palmboom

Er zijn twee parken: het gemeentelijke park met diverse soorten planten en palmbomen en ‘Huerto del Cura’, een exotische tuin met een zeldzame verscheidenheid aan palmbomen. Het gemeentelijk park heeft buiten de hoge palmen ook waterpartijen, een podium, een buitenzwembad en een sportpark. Verder is hier het plaatselijke VVV-kantoor gevestigd met een bezoekerscentrum, waar de historie van Elche en de palmbomenteelt getoond wordt.

Elche – Huerto del Cura
Het duurt ongeveer 3 uur om dit park (ca. 13.000 m2) te bewandelen. Hier stonden ooit 200.000 palmen maar door ziekte en stadsuitbreiding is het gebied nu kleiner geworden. In de Huerto del Cura (boomgaard van de priester) staan zeldzame palmbomen, fonteinen, beeldhouwwerken, twee middeleeuwse wachttorens: de Vaïllos de Llanos en de Ressemblanc en in het hart van het park ligt een meer.

Buiten de palmbomen (vnl. dadelpalmen) zijn er citroen-, sinaasappel- en granaatappelbomen, cactussen, artisjokken en johannesbroodbomen. In 1894 bezocht keizerin Elisabeth ‘Sissi’ van Oostenrijk El Palmeral en de grote zevenarmige palm ‘Palmera Imperial’ in de vorm van een kandelaar is aan haar opgedragen.

Bezienswaardigheden Elche
In het historisch centrum van Elche bevinden zich diverse monumenten en gebouwen, allemaal op loopafstand. Tip: bezoek als eerste het VVV-kantoor vlakbij het kasteel en haal een plattegrond met de beste wandelroutes langs de bezienswaardigheden van de stad.

Alcázar de la Señoría
Fort uit de 12e eeuw, gelegen naast het gemeentelijke park. In de 15e eeuw is het exterieur gerenoveerd en door de jaren heen werd het gebruikt als fabriek, gemeentehuis en in de Spaanse Burgeroorlog als gevangenis. Tegenwoordig is hier het Archeologisch en Historisch Museum gevestigd.

Baños árabes
De Arabische badhuizen uit de 12e eeuw bestaan uit drie kamers. De meest populaire kamer is het warme bad waar langs 8 pilaren hete lucht werd doorgegeven. Een gebruik wat het begin is van de bij ons bekende sauna.

Elche – Basilica de Santa María
Een barokke kerk die gebouwd is rond 1673. Het is de enige basiliek binnen de Katholieke Kerk waar het toegestaan is om een theaterstuk in te spelen. Het beroemde Middeleeuwse toneelstuk ‘Misteri d’Elx’ uit de 13e eeuw wordt hier elk jaar in augustus opgevoerd. Het toneelstuk wordt alleen opgevoerd door mannen en de zang is in de oud-Catalaanse taal.

De toren van de basiliek is te beklimmen. Buiten het uitzicht over de palmbomen is er bovenin de toren een museum en een fotodisplay te vinden.

Elche – Museo Paleontologlia
Torre de la Calahorra
Naast de basiliek ligt de toren van Calahorra. In de 12 eeuw gebouwd door de Moren als wachttoren. De toren heeft een unieke langwerpige vorm en is de enige overgebleven toren in zijn soort in de regio.

Tijdens de wandeling zijn er diverse kleine cafés om uit te rusten. Maar men kan ook een fiets huren of het toeristentreintje nemen die tussen het park en de stad rijdt.

Musea
Museu Municipal de la Festa met informatie over en kostuums van het toneelstuk ‘Misteri d’Elx’.
Museo Arqueológico y de Historia de Elche (MAHE): een museum over de ontwikkeling van Elche.
Museu del Palmerar. Hier leert u meer over de historie en de teelt van het palmenbos.
Museo de Paleontología de la Plaza de la Iglesia de San Juan.

Buiten het palmenbos en historische gebouwen heeft Elche ook een bloeiende industrie in het maken van schoenen (ca. 1.000 fabriekjes. Bijna 20% van de bevolking werkt in de leerindustrie.

Elche Palm Grove Adventure
“Elche Palm Grove Adventure” is een openlucht attractiepark gericht op recreatie en toerisme , ingebouwd in één van de groene ruimten in de stad.

Het is een complex van sport, recreatie en cateringfaciliteiten, dat gebaseerd is op het behoud van het milieu en de bescherming van de palmbomen.

De oppervlakte van het park is 4,3 hectare groot met onder andere een meer met een oppervlakte van 1.900 m2 met een aanlegsteiger en 10 boten. Het water wordt gezuiverd op een natuurlijke manier, gebaseerd op het gebruik van zout en ultraviolet lampen.

De entree is gratis en de attracties kosten tussen de € 3 en € 18.

Meer info op http://www.elchepalmeralaventuras.com/