Guadalest

Guadalest
Slechts op ca. 25 kilometer van Benidorm ligt bovenop een berg het voormalig fort Guadalest. Het plaatsje met het ‘hangende kasteel’ is een toeristische trekpleister en is in 1974 tot monument verklaard.

Mooi uitzicht
Stuwmeer Guadalest

Er zijn talloze musea en historische gebouwen te bezoeken. Verder diverse souvenirwinkeltjes met snuisterijen, restaurantjes en kunstwerken. Ook de kasteelruïnes of een boottocht over het stuwmeer, dat beneden Guadalest ligt, maken dit stadje echt een bezoek waard.

Het kasteel El Castell de Guadalest
El Castell de Guadalest is een stadje van islamitisch origine en het was, in de tijd dat het gebouwd werd, een zeer waardevol fort. Veroverd door Jaime I die het schonk aan Bernardo de Sarria, in zijn familiebezit tot 1335 en later behorend aan prins Pedro van Aragon. Het L’Alcazaiba de San José, te zien op één van de rotsen, speelde een belangrijke rol in de verdediging van de stad. Gebouwd in de 12e eeuw en herbouwd in de 15e en 16e eeuw maar getroffen door een aardbeving in 1644.

Torre de Homenaje. Kasteel van de koning
De voormalige burcht is omgeven door de resten van de muren en heeft ondanks de burgeroorlog van 1701 tot 1714 zijn middeleeuws karakter en de toren ‘Torre de Homenaje’ behouden. Het Castillo de San José is gebouwd in de 12e eeuw en ‘hangt’ letterlijk aan de klif. Op het hoogste punt gebouwd en zo een strategisch uitzichtspunt. Het kasteel herbergt een paar musea:

Museo de Ribera Girona – Kunst, architectuur en landschappen van verschillende kunstenaars uit de 20e eeuw.

El Jardín Mágico is een modern kunstmuseum met figuren aan de voet van het kasteel.

Breng ook een bezoek aan de bijzondere begraafplaats.

Peñon de L’Alcala
Peñon de la Alcalá is een opvallende rotsachtige piek. De originele toren was een strategisch punt om over de vallei uit te kijken en eenvoudig te verdedigen. Tegenwoordig is alleen de onderste helft van het cirkelvormige kasteel nog zichtbaar.

toren
Guadalest

Portal de San José
Vanaf de nieuwere wijk El Arrabal kan men de straat naar het kasteel volgen. Deze heet De la Pena en heeft mooie karakteristieke witte huizen. Aan bijna elk huis hangen potten vol met (bloeiende) planten. Vanaf deze straat kan men rechts op de rots de klokkentoren zien die omgeven is door de rest van de voormalige vestiging L’Alcazaiba. De straat stopt voor een lange trap die eindigt bij een uit rotsen gehakte 15 meter lange tunnel genaamd Portal de San José. Deze biedt toegang tot het historische gedeelte en het kasteel van Guadalest.

Musea Guadalest
Het museum met historische voertuigen.
Het museum van martelwerktuigen en de gevangenis uit de 12e eeuw.
Het Museo de Microminiaturas Manuel Ussa met allerlei miniaturen zoals Vrijheidsbeeld (door het oog van een naald) en het schilderij ’ Guernica’ van Picasso (geschilderd op een zaadje).
Het museum met poppenhuizen die zowel op traditionele wijze als van (bak)steen of ijzer gemaakt zijn en een ecologische kerststal.
Het historisch museum met allemaal instrumenten, gereedschappen, kleding en een kijkje hoe de huizen van Guadalest er vroeger uitzagen.

Gemeentehuis en -plein Guadalest
Het gemeentehuis was vroeger een gerechtsgebouw en een gevangenis. Er zijn nog steeds kerkers uit de 12e eeuw te bezichtigen, die zijn uitgehouwen uit de rotsen. Het ligt in het oudste en hoogste gedeelte van de stad. Aan het plein ligt ook La Casa Orduña.

 

La Casa Orduña Guadalest
Eenmaal door de poort is La Casa Orduña het eerste wat men ziet. Dit huis is in 1644 gebouwd na de aardbeving die alles in Guadalest verwoestte. La Casa Orduña is vernoemd naar de familie Orduña, die voor de familie Cardonas het kasteel bewaakten. Ze leverden de burgemeesters van 1669 tot 1934. Het huis is in 1994 in handen van de gemeente gekomen en is toen in een museum veranderd.